Allt du behöver för att bli expert på bolån
Bolåneskola
Dags att ta ditt första bolån? Eller är du ute efter att optimera ditt nuvarande bolån för ett bättre upplägg? Oavsett är Flytta Bolåns bolåneskola för dig. Här har vi samlat våra viktigaste artiklar som rör bolån och bostadsaffärer.
Bolåneskolan – A till Ö
A
- Amortering
Det regelbundna betalningsbeloppet som används för att gradvis minska bolånet genom att betala av en del av kapitalskulden tillsammans med räntan.
- Avbetalningsplan
En plan som anger hur lånet ska betalas tillbaka över tiden, inklusive amorteringar och räntebetalningar.
B
- Belåningsgrad
Belåningsgraden för bolån är förhållandet mellan lånet och bostadens värde. Ju högre belåningsgrad desto mer måste du amortera. Generellt kan man också säga att ju lägre belåningsgrad, desto bättre lånevillkor kan du få. En lägre belåningsgrad innebär nämligen mindre risk för långivaren, vilket kan leda till lägre räntesatser och bättre villkor.
- Belåningsgrad
Förhållandet mellan lånet och fastighetens värde, uttryckt i procent.
- Bindningstid
Perioden under vilken räntan för bolånet förblir oförändrad. Efter denna period kan räntan omförhandlas.
- Bolånekalkyl
Med vår bolånekalkyl kan du enkelt se hur mycket du kan låna till din bostad.
- Borgensman
En person som garanterar att lånet kommer att återbetalas om låntagaren inte kan betala tillbaka det.
- Bottenlån
Det primära lånet som täcker huvuddelen av fastighetens köpeskilling, vanligtvis upp till 85 % av fastighetens värde. Bottenlånet är det huvudsakliga lånet som tas för att finansiera fastighetsköpet och är det första lånet som ska betalas tillbaka vid försäljning av fastigheten.
- Brygglån
Ett brygglån är en typ av lån som används för att finansiera ett bostadsköp. Det är ett kortfristigt lån som vanligtvis används för att täcka kostnader i samband med att köpa en ny fastighet innan den nuvarande fastigheten har sålts.
- Budgivning
När det kommer till att köpa en bostad är budgivning en vanlig del av processen. Det är viktigt att förstå hur budgivning fungerar och vilka regler som styr den. Genom att lära dig processen och få insikt i vanliga misstag att undvika kan du öka dina chanser att lyckas med din budgivning.
F
- Fast & rörlig ränta
Kortfattat kan man säga att fast ränta ger en ökad trygghet, medan rörlig ränta ger möjligheter att ta fördel av marknaden. Läs mer om fast och rörlig ränta för bolån för att kunna fatta ett beslut som passar dig. Läs om fast och rörlig ränta.
H
- Handpenning
Den initiala kontantbetalning som görs av låntagaren vid köp av fastigheten.
- Hur mycket får jag låna?
Att köpa en bostad är en stor investering och för de flesta är det nödvändigt att ta ett bolån för att ha råd med sitt drömboende. Men hur mycket kan man egentligen låna till sitt bolån? Det beror på flera olika faktorer som vi kommer att gå igenom i den här artikeln.
K
- Köpa hus utan mäklare
Att använda en mäklare vid bostadsaffärer är faktiskt inget krav och det går att spara pengar på att köpa och sälja hus utan mäklare. Samtidigt kräver det ofta betydligt mer administrativt arbete från köpare och säljare. Här kan du lära dig mer om att köpa hus utan mäklare.
- Köpekontrakt
När du ska köpa eller sälja en bostad är det viktigt att ha ett korrekt och juridiskt bindande köpekontrakt. Ett köpekontrakt är ett avtal mellan köparen och säljaren som reglerar villkoren för bostadsköpet.
L
- Lagfart
Lagfart är en formell registrering av fastighetsägande som krävs enligt lag i Sverige. När en fastighet byter ägare måste lagfart ansökas om och beviljas av Lantmäteriet. Det är ett viktigt steg i fastighetsköp och innebär att den nya ägaren blir officiellt registrerad som ägare av fastigheten.
O
- Omvärdera bostad
Att omvärdera sin bostad innebär att man bedömer bostadens nuvarande marknadsvärde. Detta görs vanligtvis av en expert inom fastighetsvärdering, till exempel en mäklare.
P
- Pantbrev
Ett pantbrev är en säkerhet för långivaren och innebär att låntagaren pantsätter sin fastighet för att kunna ta ett lån. När låntagaren inte kan betala tillbaka lånet har långivaren rätt att sälja fastigheten för att få tillbaka pengarna.
- Pantbrev
Ett dokument som bekräftar att en fastighet är pantsatt som säkerhet för ett lån.
R
- Ränta
Kostnaden för att låna pengar från långivaren, uttryckt som en procentandel av lånet.
- Ränteavdrag
En skattemässig förmån där låntagaren kan dra av en del av de betalda räntekostnaderna från sin inkomstskatt.
S
- Skuldkvot
Skuldkvoten för bolån är förhållandet mellan din totala skuldsättning och din årliga inkomst. Det är ett viktigt mått för att bedöma din förmåga att ta på dig ytterligare skulder, särskilt när det gäller att få ett bolån.
- Snittränta
Snittränta är den genomsnittliga räntan som en bolånebank erbjudit sina kunder på bolån under den senaste månaden. Det är till för att du som kund ska få en bättre och mer rättvis bild över vilka bolåneräntor som banken i fråga faktiskt erbjuder.
T
- Topplån
Ett extra lån som täcker en del av köpeskillingen för fastigheten och tas vanligtvis tillsammans med ett vanligt bolån för att undvika att betala en högre kontantinsats.
V
- Vinstskatt
Att förstå vinstskatt för bostad är viktigt för alla som äger eller planerar att sälja en fastighet. I denna artikel kommer vi att gå igenom reglerna och beräkningarna för vinstskatt, samt ge dig tips om avdrag och skatteplanering.